Kestävä ratkaisu maahanmuuttokriisiin pysyvistä yhdyskunnista kriisialueiden lähellä

Julkaistu 25.1.2017

Ihmisten siirtyminen kotiseuduillaan olevien kriisien takia erilaiseen ilmastoon, kulttuuriin, lainsäädäntöön, uskontoympäristöön, kielialueeseen ja koulutustasoon tuhlaa niukkoja resursseja varsinaiselta auttamiselta. Nykyinen turvapaikkakäytäntö on sosiaalisesti ja taloudellisesti erittäin tehoton ja epäoikeudenmukainen.

Turvapaikkaa aidosti tarvitseville pitäisi luoda lähemmäs kotiseutujaan yhdyskuntia, joissa eletään mahdollisimman normaalia elämää. Aikuiset työkykyiset tekevät työtä, lapset käyvät koulua ja hoivaa tarvitsevista huolehditaan. Nämä yhdyskunnat eivät olisi pakolaisleirejä, vaan ne toimisivat itse itseään ylläpitäen, kuitenkin rikkaampien maiden (myös Lähi-Idän) subventoimana. Työvoimaa olisi tarjolla niin rakentamiseen, elintarviketuotantoon kuin palveluihinkin. Lisäksi (kansainväliset) yritykset voisivat hyödyntää edullista työvoimaa samalla työmahdollisuuksia tarjoten.

Yhdyskuntien turvallisuudesta vastaisivat suurimmalta osin niiden omat asukkaat, mutta turvatakuut järjestettäisiin mahdollisuuksien mukaan isäntämaan ja kansainvälisen yhteisön toimesta pysyvinä rauhanturvaoperaatioina.

Yhdyskuntien suunnittelussa hyödynnettäisiin johtavien kehittyneiden maiden osaamista ja esimerkkiä soveltaen niitä eri kulttuuritaustan omaavien kannalta toimiviksi.

Ajatuksen toteutuminen laajamittaisesti mahdollistaisi taloudellisesti ja moraalisesti kestävämmän ja paremmin kohdistuvan auttamisen aidosti hädänalaisille sekä nykyisen turvapaikkakäytännön lopettamisen. Se poistaisi samalla monia ongelmia nykyisin turvapaikanhakijoita lähettävissä ja vastaanottavissa maissa. Parhaimmillaan tällaiset yhdyskunnat voisivat edistää vakaamman yhteiskunnan kehitystä lähialueillaan toimien esimerkkeinä ja osaamisen keskuksina.

Yhdyskunnat ensisijaisesti kriisimaiden omille alueille

Tällä vältettäisiin pakolaisia vastaanottavien maiden omien asukkaiden tyytymättömyys. Lisäksi varakkaammilta Lähi-Idän valtioilta saattaisi olla helpompi saada tukea hankkeille, koska usein pakolaisissa nähdään mahdollinen turvallisuusriski.

Yhdyskuntiin samaa uskonnollista suuntausta edustavia

Tarkoituksena olisi minimoida mahdollinen sisäinen jännite ja saada asukkaat tekemään helpommin yhteistyötä.

Toinen vaihtoehto on ehdoton vaatimus uskonnonvapauden hyväksymisestä, joka tosin saattaa olla joidenkin uskontojen osalta hankalaa.

Toisesta maasta pakolaisia vastaanottaviin yhdyskuntiin vain helposti sopeutuvia

Toiseen maahan sijoitettavien pakolaisten tulisi aiempien kokemuksen mukaan olla helposti sopeutuvia, esimerkiksi uskonnollisen suuntauksen ja historiallisten tekijöiden suhteen. Tämä edellyttää mahdollisuutta pakolaisten määräämiseen tietyille ennalta määritellyille alueille.

Uusia yhdyskuntia sekä jälleenrakennettuja vanhoja yhdyskuntia

Toimiva yhdyskunta edellyttää monia tekijöitä sijaintinsa osalta. Tapauskohtaisesti perustettaisiin joko aivan uusi tai jälleenrakennettaisiin ja laajennettaisiin vanhaa yhdyskuntaa.

Yhdyskuntien vaikutukset talouteen

Kestävästi toimivan yhteiskunnan ei pitäisi aiheuttaa ongelmia ympäröivälle yhteiskunnalle. Halvan työvoiman ja subventioiden etu tulisi kohdistaa harkitusti. Rakentaminen, terveydenhuolto ja erilaiset palvelut yhdyskunnan alueella voivat toimia niin, ettei halvemmista hinnoista aiheudu ongelmaa ympäröivälle taloudelle. Myös kansainväliset yritykset voisivat teettää alihankintaa yhdyskunnissa, jolloin siinä olisi mukana auttamisen näkökulma.

Länsimaissa asuneita pakolaistaustaisia henkilöitä koordinaattoreiksi yhdyskuntiin

Olisi oikeudenmukaista ja reilua, että ihmisiä, jotka ovat saaneet KV-suojelua ja länsimaisten hyvinvointiyhteiskuntien palveluita esim. koulutuksen muodossa voitaisiin velvoittaa vaihtelevan pituisiksi ajanjaksoiksi koordinaattoreiksi avustamaan yhdyskuntien kehittämistä ja ylläpitoa. Heille tietysti maksettaisiin palkkaa ja heidän perheensä mukaantulo järjestettäisiin. Näiden ihmisten vahvuutena olisi kielitaidon ja kulttuurin tuntemuksen ohella kokemukset toimivista nykyaikaisista yhteiskunnista.

Kansaivälistä suunnitteluyhteistyötä

Yhdyskuntien suunnitteluun käytettäisiin maailman parasta osaamista. Se ei löydy pelkästään Euroopasta tai teollistuneista maista, vaan tehtävässä käytettäisiin paikallisen kulttuurin, psykologian ja uskontojen asiantuntijoita maailman parhaan insinööriosaamisen ja yhteiskuntatieteiden ohella.

Turvapaikkakäytännön sijaan pysyviä yhdyskuntia

Turvapaikan saaminen aiheuttaa kustannuksia kaikille osapuolille ja monessa vaiheessa. Yhdyskuntiin siirtyminen ei edellyttäisi kallista turvapaikkaedellytysten tutkintaa valituskierroksineen ja vastaanottokustannuksineen ja kotouttamisineen, puhumattakaan pitkän matkan tehneille aiheutuvista kustannuksista, jotka ovat merkittävässä määrin myös inhimillisiä. Perheet voisivat siirtyä yhdessä ja aloittaa uuden elämän heti ilman vuosikausien odottamista. Yhdyskunnat tarjoaisivat turvaa, hoivaa ja toimeentuloa pääosin työtä vastaan. Se saattaisi vähentää pelkästään helpon elintason nostamisen vuoksi liikkeelle lähtevien määrää.

Ajan myötä yhdyskuntien ansiosta eri maanosien välinen maahanmuutto voisi normalisoitua kaikilta osin kestävälle tasolle. Samalla päästäisiin eroon maahanmuuttokriisin aiheuttamista poliittisista jännitteistä. Yhdyskuntamalli rajoittaisi ihmisten vapaata liikkuvuutta maahanmuuton lähtöalueiden kansalaisten osalta. Se kuitenkin ratkaisisi monia perustavammanlaatuisiin tarpeisiin liittyviä ongelmia sekä olisi oikeudenmukaisempaa myös eurooppalaisille veronmaksajille. Jos yhdyskuntien luomiseen käytettäisiin eurooppalaisten maiden vastaanottokustannukset viimeisen kahden vuoden ajalta, oltaisiin rahoituksen suhteen jo käytännössäkin pitkällä. Varsinkin, jos rikkaat Lähi-Idän maat osallistuisivat omalla vähintään vastaavansuuruisella panoksellaan.

Maahanmuuttokriittinen kansanliike antaa ideansa vapaasti sovellettavaksi. Osaaminen ja resurssit ovat olemassa. Toteuttamisessa on kyse vain poliittisesta tahdosta ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Tarve kestävälle ratkaisulle on kiistaton.

Maahanmuuttokriittinen kansanliike, MaKriKaLi

Muita kannanottojamme: https://makrikali.wordpress.com/2016/

Seuraa meitä Twitterissä: https://www.twitter.com/MaKriKaLi

 

Mainokset
Kestävä ratkaisu maahanmuuttokriisiin pysyvistä yhdyskunnista kriisialueiden lähellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s